Hvězda ze souhvězdí Herkula je na kolizním kurzu se Sluneční soustavou | |
Bylo to vlastně jenom otázkou času. Mléčná dráha je plná neposedných hvězd, a přestože Sluneční soustava neleží v rušném galaktickém centru, ale v zapadlé periferii, i tady se může občas stát, že se k našemu Slunci přiblíží cizí hvězda. A jak se zdá, tak se to stane a nebude to trvat zase tak dlouho. |
Implementace Cloudu | |
Ve čtvrtek 15. 1. 2015 byl díky zájmu studentů IT oboru uspořádán popularizační kurz s názvem „Implementace Cloudu“. Akce byla zaměřena na praktické ukázky z OpenStacku. Vedle toho však měli studentu sami možnost v prostorách Technologického centra Písek přímo na svých noteboocích proniknout do prostředí OpenStacku, seznámit se s objektovou storage Swift či utilitou PackStack. |
Mladí rybáři se učili, jak vyzrát na rybí kosti | |
V sobotu 13. prosince se v prostorách MEVPISu uskutečnil vzdělávací program Zdravé ryby pro zdravé děti, který navštívil rybářský kroužek při Domu dětí a mládeže ve Vimperku. Pro děti od šesti do dvanácti let byl připravený zajímavý program, který obsahoval práci s nejrůznějšími pomůckami, výtvarnou aktivitu i zpracování kapří filety. |
Objevitelské metody v matematice | |
Cílem odborného semináře, který 9. 1. 2015 proběhl na pod vedením Mgr. Yvony Zuntové, bylo nastavení a dlouhodobé udržení vzájemné spolupráce a motivace učitelů matematiky ze základních škol blízkého okolí, při zapojení badatelsky orientované výuky (BOV) do běžné výuky matematiky. |
Studenti rybářské školy se dozvěděli, jak funguje říční niva | |
Říční niva je nejen útočištěm pro řadu rostlinných i živočišných druhů, ale je významná také pro lidskou společnost. Zmírňuje důsledky povodní. |
Kapří jitrnice nebo svíčková? Podle Eduarda Levého z Fakulty rybářství žádný problém | |
Kdy jindy, než v předvánočním čase absolvovat kurz o tom, jak správně zpracovat a připravit kapra? Možnosti takový kurz absolvovat využila i skupina pedagogů ze Střední odborné školy ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí a z dalších škol, která se zúčastnila workshopu s názvem České ryby do české kuchyně, vedeného lektorem Ing. Eduardem Levým. Workshop se uskutečnil v pátek 5. prosince přímo na škole ve Veselí nad Lužnicí a vedle zpracování kapra se lektor zaměřil také na pstruha duhového. |