KA1 POPULARIZACI VAV, BADATELSKY ORIENTOVANOU VÝUKU PŘÍRODOVĚDNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ PRO SPOLEČNOST

Klíčová aktivita (KA) popularizace výzkumu a vývoje (VaV), badatelsky orientovaná výuka přírodovědných a technických oborů pro společnost má za úkol vytvořit systémovou podporu popularizace VaV a jeho výsledků pro společnost. Navržený mix DA je zaměřen na souvislé seznamování a zároveň vzdělávání zájemců o přírodovědné a technické obory s tématikou VaV. K tomu KA využívá nejen výsledky VaV činností JU a jejích součástí, ale i významných regionálních VaV institucí. Všechny popularizační aktivity jsou přísně výběrové a soustřeďují se na jasně definovanou skupinu zájemců. Příměstské tábory a badatelský klub synergicky doplňuje vytváření sítí podpory badatelsky orientované výuky. KA tak tvoří logicky ucelenou komplexní součást projektu.

DA v rámci KA1 jsou následující:

DA1.1 Příměstské tábory (PT)

Příměstské, tematicky zaměřené tábory orientované na tři oblasti; a) zeměpis, fyzika a technika, b) biologie, c) matematika. Několikadenní popularizačně, motivačně vzdělávací akce pro omezený počet účastníků. Důraz na přímý kontakt s badatelem, zkoumanými objekty, interaktivitu a zájmovost.

DA1.2 Badatelský klub (BK)

Zaměření na mimoškolské a dobrovolné aktivity zájemců o vědecko-výzkumnou práci, umožní přístup do špičkových laboratoří, badatelskou práci pod dohledem expertů, hlubší poznání VaV práce, napomůže formování představy o budoucí kariéře. Práce se zájemci (CS) probíhá jak kontinuálně v ustanovených kroužcích, tak formou vícedenních tematických akcí mimo školní výuku.

DA1.3 Vytváření sítí v rámci podpory badatelsky orientované výuky (BOV)

zformuje funkční systém sítě škol a jejich pedagogických pracovníků. Hlavní úlohou je nastavení a dlouhodobé udržování vzájemné spolupráce a motivace CS při koncepci hodin přírodovědných a technických předmětů/oborů formou BOV. Provázanost s DA1.1 a DA1.2, ale také s DA2.1.