Ryby a jejich vliv na lidské zdraví

 středa, 26. únor 2014 00:00
Popularizační Workshopy

Ryby a jejich vliv na lidské zdraví

Jazz & blues restaurant Modrý dveře
středa 26. 2. 2014 od 16.30


Program:

16:30 – 17:00 ÚVOD
17:00– 17:45 Prezentace 1 – Kvalita a udržitelnost aneb rybolov versus akvakultura
17:45 – 18:00 PŘESTÁVKA 
18:00 – 18:45 Prezentace 2 – Omega3kapr pro zdravé srdce
18:45 – 19:30 Diskuze
19:30 – 19:45 ZÁVĚR

Jste to, co jíte, tvrdí známý citát. O prospěšnosti konzumace ryb pochybuje asi málokdo. Popularizační workshop představí návštěvníkům dva vědce, kteří vysvětlí, proč je dobré jíst ryby, a objasní pozitivní účinky rybího masa na lidský organismus. Vedle toho přiblíží stav současného světového rybolovu a akvakultury a představí „speciálního“ omega3kapra, který byl odchován ve Vodňanech a má díky zvýšeného obsahu omega-3 kyselin blahodárný vliv na lidský organismus. To vše v příjemném prostředí kavárny.

Prezentace 1: Kvalita a udržitelnost aneb rybolov versus akvakultura
Autor představí v obecné rovině fakta o vývoji a současném stavu světového rybolovu a akvakultury s výhledem do budoucna. Posluchači obdrží v přehledné formě informace o podstatě fungování akvakultury – v současnosti nejrychleji rostoucího sektoru živočišné produkce na světě. Prezentace bude dále zaměřena na kvalitativní aspekty rybího masa coby vysoce hodnotné potraviny z hlediska lidského zdraví.

Lektor: Ing. Tomáš Zajíc, Ph.D.

Ing. Tomáš Zajíc, Ph.D. je vědeckým pracovníkem v Laboratoři výživy a kvality masa ryb FROV JU. Je spoluautorem připravované knihy Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků, autorem nebo spoluautorem více než desítky odborných publikací, metodických a technologických postupů zaměřených na kvalitu masa sladkovodních ryb. Absolvoval dlouhodobou odbornou stáž na Department of Food Science, Swedish University of Agricultural Sciences v Uppsale. Spolupracuje na výuce předmětů Výživa ryb a Komodity akvakultury.

Prezentace 2: Omega3kapr pro zdravé srdce 
Každý z nás už jistě někdy slyšel o tom, že ryby jsou zdravé, ale už málokdo ví, proč a jaké problémy si přivolává tím, když je nejí. Situace se ještě více komplikuje tím, že je tato problematika opředena řadou mýtů a pověr. V rámci přednášky se autor pokusí posluchačům vysvětlit, proč je pro ně důležité, aby konzumovali dostatek ryb a jak to pozitivně ovlivní jejich zdraví. Dále jim představí unikátní projekt zaměřený na vývoj technologie kapra se zvýšeným obsahem omega-3 kyselin (tzv. omega3kapr) a vliv jeho konzumace na kardiovaskulární onemocnění.

Lektor: Omega3kapr pro zdravé srdce

Je absolventem doktorského studijního programu na FROV JU a na Švédské zemědělské univerzitě v Uppsale. Na FROV JU založil a vedl laboratoř výživy a kvality masa ryb. V současnosti působí jako ředitel Ústavu akvakultury v Českých Budějovicích. Ve své vědecké práci se zabývá výživou ryb a kvalitou jejich masa. Zaměřuje se především na faktory, které ovlivňují kompozici mastných kyselin a jejich vliv na lidské zdraví.