Ryby a jejich vliv na lidské zdraví
středa, 26. únor 2014 00:00
Popularizační Workshopy
|
Ryby a jejich vliv na lidské zdraví Jazz & blues restaurant Modrý dveře
16:30 – 17:00 ÚVOD Jste to, co jíte, tvrdí známý citát. O prospěšnosti konzumace ryb pochybuje asi málokdo. Popularizační workshop představí návštěvníkům dva vědce, kteří vysvětlí, proč je dobré jíst ryby, a objasní pozitivní účinky rybího masa na lidský organismus. Vedle toho přiblíží stav současného světového rybolovu a akvakultury a představí „speciálního“ omega3kapra, který byl odchován ve Vodňanech a má díky zvýšeného obsahu omega-3 kyselin blahodárný vliv na lidský organismus. To vše v příjemném prostředí kavárny. Prezentace 1: Kvalita a udržitelnost aneb rybolov versus akvakultura Lektor: Ing. Tomáš Zajíc, Ph.D. Ing. Tomáš Zajíc, Ph.D. je vědeckým pracovníkem v Laboratoři výživy a kvality masa ryb FROV JU. Je spoluautorem připravované knihy Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků, autorem nebo spoluautorem více než desítky odborných publikací, metodických a technologických postupů zaměřených na kvalitu masa sladkovodních ryb. Absolvoval dlouhodobou odbornou stáž na Department of Food Science, Swedish University of Agricultural Sciences v Uppsale. Spolupracuje na výuce předmětů Výživa ryb a Komodity akvakultury. Prezentace 2: Omega3kapr pro zdravé srdce Lektor: Omega3kapr pro zdravé srdce Je absolventem doktorského studijního programu na FROV JU a na Švédské zemědělské univerzitě v Uppsale. Na FROV JU založil a vedl laboratoř výživy a kvality masa ryb. V současnosti působí jako ředitel Ústavu akvakultury v Českých Budějovicích. Ve své vědecké práci se zabývá výživou ryb a kvalitou jejich masa. Zaměřuje se především na faktory, které ovlivňují kompozici mastných kyselin a jejich vliv na lidské zdraví. |