Zdravá výživa – aktuální trendy a doporučení nejen pro dobu vánoční
16:45 – 17:00
PŘESTÁVKA – ochutnávka zdravé výživy
17:00 – 18:00
Prevence civilizačních chorob v proměnách doby
18:00 – 18:30
PŘESTÁVKA s občerstvením
18:30 – 19:00
Věda na vlastní kůži
19:00 – 19:30
DISKUSE a ZÁVĚR
Seminář v příjemném prostředí a neformální atmosféře o tom, co zařadit do jídelníčku i do života tak, aby byl zdravější. Ukázky zdravé i méně zdravé výživy, ochutnávky, informace o civilizačních chorobách a možnost ověřit si svou vlastní fyzickou kondici prostřednictvím různých měření.
První část: Výživa a složení stravy je jedním z nejvýznamnějších faktorů zevního prostředí na naše zdraví, tělesnou a psychickou výkonnost, které zároveň máme možnost vědomě ovlivnit. Míra vlivu výživy na zdraví, praktické ukázky ozdravění běžného jídelníčku.
Proč bych měl přijít? Autorka nabídne rychlý, ale ucelený přehled výživových doporučení, který vychází z posledního stavu vědeckého poznání. Rovněž upozorní na některé mýty a překonané představy z let minulých i nedávných, jež stále mezi veřejností přežívají. Součástí prezentace budou i praktické příklady a návody, jak tato doporučení zakomponovat do vašeho běžného života: „Někdy stačí malá změna k efektnímu výsledku, jen mít ty správné informace.“
Lektor:
Ing. Bc. Kamila Čermáková je inženýrkou chemie - absolvovala potravinářskou fakultu VŠCHT v Praze. Dlouhodobě se věnuje výživě a potravinám, působila jako odborný asistent na potravinářské fakultě a později jako vědecký pracovník na Akademii věd ČR. Mezi aktuální oblasti jejího zájmu patří problematika obezity, poradenství a koučink v oblasti zvyšování psychické a tělesné výkonnosti, prostřednictvím optimalizované výživy a dalších alternativních metod. (Bakalářská práce „ Přínos EEG Biofeedbacku a dalších metod ke zlepšení psychické a tělesné výkonnosti“ 2009 VŠCHT). V současné době působí jako lektorka na Jihočeské univerzitě - Zdravotně sociální fakultě, kde se zaměřuje na klinickou výživu, fyziologii výživy a kvalitu potravin.
Druhá část: Seznámení s činností Centra prevence civilizačních chorob a s problematikou nejčastějších civilizačních onemocnění, která se v ČR vyskytují - se zaměřením na prevenci a její perspektivy. Poté rozdělení do skupin, v nichž se účastníci budou věnovat praktickým dovednostem spojeným s: * měřením krevního tlaku a obsahu tuku v těle, principům, za jakých tato měření fungují a zajímavostem v této oblasti, * měřením glykémie, cholesterolu, principům, za nichž tato měření fungují a zajímavostem v této oblasti, * problematikou zdravého životního stylu a aktivního trávení volného času – a to nejen v době nadcházejících svátků vánočních. Každý posluchač obdrží záznamový arch k zápisu naměřených hodnotadalší podklady.
Proč bych měl přijít? Kromě teoretických informací o civilizačních chorobách, které se vyskytují ve stále nižších věkových kategoriích, o jejich příčinách a o možnostech prevence, si posluchači budou moci v prakticky zaměřených částech semináře ověřit své znalosti a fyzickou kondici při měření krevního tlaku, obsahu tuku v těle, výpočtu BMI a v případě zájmu i hodnoty glykémie a cholesterolu z periferní krve.
Lektor:
Mgr. Věra Olišarová je studentkou 3. ročníku doktorského studijního programu Ošetřovatelství a asistentkou na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Zabývá se problematikou prevence civilizačních chorob (zejména nadváhy a obezity), problematikou menšin v ošetřovatelské péči a koncepčními modely v ošetřovatelství. Je lektorkou kognitivně behaviorální terapie obezity, členkou České obezitologické společnosti a aktivně se podílí na činnosti Centra prevence civilizačních chorob. V současnosti je zapojena jako spoluřešitelka do týmového grantového projektu GAJU 120/2012/S „Odraz kvality života v ošetřovatelství“.