Podmínky zemědělské činnosti v konvenčním integrovaném a ekologickém systému
19:15 – 19:30
OCHUTNÁVKA
19:30 -20:00
DISKUZE A ZÁVĚR
Účastníci popularizačního workshopu v příjemném prostředí kavárny se mohou těšit na zajímavé informace z ekologického, ale i integrovaného zemědělství. Udělají si svůj vlastní názor na ekologické zemědělství a zjistí, kde jsou plusy a mínusy. Závěrem dostanou ochutnávku z ekologického i integrovaného zemědělství a budou poznávat, které produkty patří do daného zemědělství. A co Vy? Poznáte to?
Kvalita bioproduktů:
Popis prezentace
Prezentace je zaměřena na charakteristiku udržitelných systémů hospodaření v zemědělství (ekologické, integrované, konvenční), na specifika ekologického zemědělství, jeho principy i legislativu. Krátce budou posluchači seznámeni s vývojem ekologického zemědělství v Evropě, zvláště pak v České republice. Bude prezentován současný stav bioprodukce u nás i v zahraničí. Účastníci besedy budou seznámeni s pojmy bioprodukt a biopotravina a s prokázáním garance původu biopotraviny, kontrolou produkčního systému na farmě i u zpracovatelů, s odlišnostmi v metodách zpracování biopotravin v ekologickém systému hospodaření. Dostanou informace o rozdílech v kvalitě konvenčních a ekologicky produkovaných potravin z hlediska nutričního, zdravotního, senzorického i technologického. Diskuse může být zaměřena nejen na otázky produkce a kvality biopotravin, ale také na jejich formy distribuce, které jsou v souladu s principy ochrany životního prostředí. Autor může v diskusi seznámit zájemce s projekty, které řeší v současné době a které se zabývají možnostmi uplatnění biopotravin a regionálních potravin nejen v osobní spotřebě, ale i ve veřejném stravování, zvláště pak s možnostmi zavádění biopotravin do škol. Může dojít i na otázky cen biopotravin resp. ekonomické efektivnosti jejich výroby a také na informace kde a jak výhodněji biopotraviny koupit.
Proč bych měl přijít?
Posluchač by měl získat informace o ekologickém zemědělství, hospodaření zemědělce v krajině.
Lektor:
prof. Ing. Jan Moudrý, CSc.
Autor je na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích garantem akreditovaného studijního oboru Agroekologie resp. specializace Ekologické zemědělství, kde vyučuje předměty: Trvale udržitelný rozvoj, Ekologické a alternativní zemědělství, Ekoenergetika, Ekosystémové služby. V doktorském studijním programu Speciální produkce rostlinná vyučuje na JU a ČZU Pěstování rostlin a Pěstování maloobjemových plodin. Kromě výuky organizuje, garantuje nebo přednáší o ekologickém zemědělství v kurzech pro zemědělce a zemědělské poradce doma i v zahraničí (Rakousko, Německo, Švédsko, Řecko, Polsko). Podílí se na expertní práci pro Radu vlády pro výzkum a vývoj, pro MZe ČR při zpracování rozvojových programů agrární politiky, přípravě legislativních materiálů pro ekologické zemědělství. Je zakládajícím členem ENOAT (European Network Organic Agriculture Teachers) a poradenské mezinárodní organizace Ekologica, členem ISOFAR (International Society Organic Farming Agricultural Research), členem Akčního týmu MZe pro EZ a řady dalších organizací či komisí. Vědecko-výzkumná činnost je zaměřena na studium tvorby výnosu a kvality polních plodin, především cereálií a pseudocereálií. Ve spolupráci se šlechtiteli se podílel na zavádění bezpluchého ovsa, pšenice špaldy a laskavce do pěstitelských systémů v České republice. Zabýval se dynamikou tvorby a redukce výnosových prvků a jejího ovlivnění genotypem a prostředím. i otázkami technologické, zdravotní, nutriční i senzorické kvality cereálií a pseudocereálií. Podílel se významně na zavádění ekologického zemědělství v České republice jako předseda spolku poradců pro ekologické zemědělství, člen Technické komise Mze ČR, Jako hlavní řešitel nebo spoluřešitel pracoval na více než 40 výzkumných nebo pedagogických projektech. V posledních pěti letech publikoval 79 publikací převážně zaměřených na rostlinnou ekologickou produkci.
Podmínky zemědělské činnosti v konvenčním integrovaném a ekologickém systému
Popis prezentace
Prezentace je zaměřena na charakteristiku udržitelných systémů hospodaření v zemědělství (ekologické, integrované, konvenční), na jejich specifika a legislativu. Účastníci dostanou informace o kvalitě konvenční a ekologické produkce z hlediska nutričního, zdravotního, senzorického i technologického. Diskuse může být zaměřena nejen na otázky produkce a kvality potravin, ale i na principy ochrany životního prostředí ve vztahu k uplatněným systémům hospodaření.
Proč bych měl přijít?
Posluchač by měl získat informace o podmínkách a systémech hospodaření v krajině.
Lektor:
doc. Ing. Jiří Diviš, CSc.
Autor je na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích garantem akreditovaného magisterského studijního oboru Fytotechnika a vyučuje v předmětech: Pěstování rostlin v setrvalém zemědělství, Pěstování rostlin – zaměření na okopaniny, Technologické systémy v rostlinné výrobě, Pěstování speciálních plodin. Výzkumně se věnuje problematice brambor v ekologickém a konvenčním systému pěstování, problematice obecné strupovitosti u brambor, výživě a hnojení brambor, pěstování krmné řepy a pěstování kukuřice v teplotně méně příznivých podmínkách. Jako hlavní řešitel nebo spoluřešitel pracoval na výzkumných projektech GAČR, AVČR, NAZV, FRVŠ a Ministerstva životního prostředí. Publikace vychází z řešených projektů.