Označování a obaly potravin

 úterý, 17. březen 2015 00:00
Popularizační Workshopy

Kde?

Budova C Zemědělské fakulty JU,
Učebna P1
Studentská 791,
České Budějovice 370 05

Program:

10:00 – 10:10      Úvod

10:10 -  11:20     Nové evropské principy označování potravinářských výrobků

11:20 – 11:40     Přestávka

11:40 – 12:40     Obal a zdravotní nezávadnost produktu

12:40 – 13:00     Diskuze

13:00 – 13:10     Závěr

Prezentace 1: Nové evropské principy označování potravinářských výrobků

V úvodu prezentace bude krátce představena Státní zemědělská a potravinářská inspekce a její úloha
při ochraně kvality potravin. Hlavním tématem bude vliv nařízení EU 1169/2011 o poskytování
informací o potravinách spotřebitelům a novely zákona č. 110/1997 o potravinách a tabákových
výrobcích na značení potravin. Budou probrány nové legislativní požadavky na označování
balených,
zabalených a nebalených potravin. Bude rovněž probráno správné označování pokrmů dle výše
uvedených právních dokumentů.
http://www.sciencezoom.cz/administrator/administrator/administrator/administrator/administrator/initial); background-attachment: initial; background-repeat: initial;">
 

Lektor:

Mgr. Ing. Eva Trávníčková

vystudovala Fakultu chemickou na Vysokém učení technickém v Brně (2006 –2011), kde se zaměřila na obor Potravinářská chemie a biotechnologie. Téměř současně, v letech 2009 – 2013 vystudovala na obor Právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od listopadu 2013 pracuje na Státní zemědělské a potravinářské inspekci na pozici metodika. Její agenda se zaměřuje na označování potravin a nekalé obchodní praktiky.

 

http://www.sciencezoom.cz/administrator/initial); background-attachment: initial; background-repeat: initial;">Prezentace 2:  Obal a zdravotní nezávadnost produktu

http://www.sciencezoom.cz/administrator/initial); background-attachment: initial; background-repeat: initial;">

http://www.sciencezoom.cz/administrator/initial); background-attachment: initial; background-repeat: initial;">Prezentace je zaměřena na vývoj obalových materiálů a technologií. Na popis jejich vlastností a nejnovější trendy v této oblasti. Potraviny prošly v průběhu let mohutným vývojem. Na počátku byly konzumovány výhradně čerstvé ihned po ulovení nebo utržení. Vzhledem k tomu, že s rozvojem společnosti bylo nutno zajistit kvalitní výživu většího počtu obyvatelstva, bylo nutné přistoupit k prodloužení trvanlivosti potravin. Toho bylo dosaženo mimo jiné i jejich zabalením. Obalové materiály se vyvíjely a stále vyvíjejí velmi rychle a nyní již není problém zajistit – při dodržení přísných hygienických podmínek výroby – trvanlivost potravin až do několika měsíců či let. S rozvojem znalostí zpracování plastových obalů a jejich vlastností se postupně ustoupilo do těžkých a tvrdých plechových obalů a nyní je – až na některé výjimky – plechový obal na potravinářských výrobcích nepoužívá.

http://www.sciencezoom.cz/administrator/initial); background-attachment: initial; background-repeat: initial;">

Lektor:

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

 
 

vystudoval VŠCHT Praha, obor konzervace potravin a technologie masa, doktorskou práci na téma „Vliv vybraných faktorů na kvalitativní ukazatele hovězího masa“ obhájil na katedře speciální zootechniky na ČZU v Praze. Téměř 20 let pracoval na manažerských pozicích v masném průmyslu a nyní se na katedře kvality zemědělských produktů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích zabývá systémy kontroly kvality a hygieny, vlivem vnějších podmínek na složení masa.

Prosím rezervujte si místo na webových stránkách www.sciencezoom.cz či e-mailu:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.