STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA EKOLOGICKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ VE VESELÍ NAD LUŽNICÍ, BLATSKÉ SÍDLIŠTĚ 600/I., VESELÍ NAD LUŽNICÍ, PSČ 391 81
Kdy?
5. prosince 2014 od 13.00
Program: 13.00 – 13:15 ÚVOD 13:15 – 14.00 Úvod – rybí druhy, zásady zpracování ryb 14:00 – 14:15 PŘESTÁVKA 14:15 – 15.30 Praktické ukázky a zpracování živých ryb, příprava pokrmů 15.30 – 16:00 Shrnutí – pracovní listy, diskuze 16:00 – 16:15 ZÁVĚR
Lektor semináře klade důraz hlavně na nácvik zpracování rybích produktů. Po krátkém úvodu vyplněném poznávačkou rybích druhů (rybí preparáty, ppt prezentace) studenti absolvují celý proces zpracování ryb od jejich usmrcení, zpracování rybích částí až k procesu úpravy a zásad servírování rybího pokrmu. V průběhu hodiny sledují instruktážní video a ppt prezentaci. Po absolvování praktické části si studenti vyplní pracovní listy, jež poslouží k evaluaci a shrnutí toho, co se naučili a co by si měli z hodiny odnést.
Vzdělávací modul České ryby do české kuchyně Cílem modulu je představit surovinu „sladkovodní rybu“ a vysvětlit základní aspekty práce s ní v kuchyni. Studenti umí po absolvování semináře rozeznat základní rybí druhy a jejich využití v kuchyni s různými způsoby a metodami zpracování. Studenti znají a umějí v praxi popsat anatomii ryb, znají základní zásady zpracování ryb (čerstvost surovin, vliv způsobu odchovu ryb na kvalitu masa, cenotvorba rybích produktů). Studenti umí filetovat kapra a připravit několik základních rybích pokrmů jak z teplé tak i studené kuchyně (filet z kapra, rybí polévka, kapří hranolky, kapří tatarák, saláty apod.). Umí se vyvarovat základních nešvarů a chyb při úpravě sladkovodních ryb.
Lektor: Ing. Eduard Levý
Ing. Eduard Levý je odborníkem na přípravu rybích pokrmů. Je držitelem zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové. Toto ocenění má vysokou prestiž a svědčí o výborných kulinářských dovednostech jeho držitelů. Speciality rybí kuchyně Ing. Eduarda Levého je možné ochutnat v českobudějovické prodejně Ryby pro zdraví na Husově ulici. V poslední době se zaměřuje na produkci „fakultního“ kaviáru s názvem caviar friendly – tedy kaviáru připraveného z neovulovaných jiker jeseterů, kteří se díky této technice vyvinuté ve Vodňanech nemusejí zabíjet.