České ryby do české kuchyně

 pátek, 5. prosinec 2014 00:00
Nezařazeno

Kde?

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA EKOLOGICKÁ
A POTRAVINÁŘSKÁ VE VESELÍ NAD LUŽNICÍ, BLATSKÉ SÍDLIŠTĚ 600/I., VESELÍ NAD LUŽNICÍ, PSČ 391 81

Kdy?

5. prosince 2014 od 13.00

Program: 
13.00 – 13:15 ÚVOD 
13:15 – 14.00 Úvod – rybí druhy, zásady zpracování ryb
14:00 – 14:15 PŘESTÁVKA 
14:15 – 15.30 Praktické ukázky a zpracování živých ryb, příprava pokrmů
15.30 – 16:00 Shrnutí – pracovní listy, diskuze
16:00 – 16:15 ZÁVĚR

Lektor semináře klade důraz hlavně na nácvik zpracování rybích produktů. Po krátkém úvodu vyplněném poznávačkou rybích druhů (rybí preparáty, ppt prezentace) studenti absolvují celý proces zpracování ryb od jejich usmrcení, zpracování rybích částí až k procesu úpravy a zásad servírování rybího pokrmu. V průběhu hodiny sledují instruktážní video a ppt prezentaci. Po absolvování praktické části si studenti vyplní pracovní listy, jež poslouží k evaluaci a shrnutí toho, co se naučili a co by si měli z hodiny odnést.

Vzdělávací modul České ryby do české kuchyně
Cílem modulu je představit surovinu „sladkovodní rybu“ a vysvětlit základní aspekty práce s ní v kuchyni. Studenti umí po absolvování semináře rozeznat základní rybí druhy a jejich využití v kuchyni s různými způsoby a metodami zpracování. Studenti znají a umějí v praxi popsat anatomii ryb, znají základní zásady zpracování ryb (čerstvost surovin, vliv způsobu odchovu ryb na kvalitu masa, cenotvorba rybích produktů). Studenti umí filetovat kapra a připravit několik základních rybích pokrmů jak z teplé tak i studené kuchyně (filet z kapra, rybí polévka, kapří hranolky, kapří tatarák, saláty apod.). Umí se vyvarovat základních nešvarů a chyb při úpravě sladkovodních ryb.


Lektor: Ing. Eduard Levý

ceske ryby levy
Ing. Eduard Levý je odborníkem na přípravu rybích pokrmů. Je držitelem zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové. Toto ocenění má vysokou prestiž a svědčí o výborných kulinářských dovednostech jeho držitelů. Speciality rybí kuchyně Ing. Eduarda Levého je možné ochutnat v českobudějovické prodejně Ryby pro zdraví na Husově ulici. V poslední době se zaměřuje na produkci „fakultního“ kaviáru s názvem caviar friendly – tedy kaviáru připraveného z neovulovaných jiker jeseterů, kteří se díky této technice vyvinuté ve Vodňanech nemusejí zabíjet.