Letem sýrovým světem

 úterý, 14. květen 2013 00:00
ScienceZOOM café

Význam sýrů ve výživě:

Popis prezentace

Paní docentka Samková Vás seznámí s významem sýrů ve výživě člověka. Co to vlastně sýr je? Jaký je rozdíl např. mezi přírodním a taveným sýrem? Co všechno obsahují? Jsou zdravé?

Proč bych měl přijít?

Sýry představují odnepaměti součást našeho jídelníčku. Soustřeďují v sobě totiž dvě nejvýznamnější složky mléka – bílkovinu a tuk. V tržní síti je v současné době velké množství různých druhů sýrů, domácích i zahraničních, a spotřebitel (konzument) se ne vždy dokáže v této nabídce orientovat. S
rostoucí koupěschopností obyvatelstva však v posledních dvaceti letech spotřeba sýrů významně stoupla a spotřebitel se začal zajímat i o jejich nutriční a zdravotní význam. Zajímáte se také Vy o tuto  problematiku? Chcete znát, jestli jsou sýry „bezpečné“? A jak jsme na tom s jejich spotřebou?

Lektor:

     

doc. Ing. Eva Samková, Ph.D.

Je členem Katedry veterinárních disciplín a kvality produktů na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde pracuje od roku 1987. Absolvovala Střední zemědělsko-technickou školu (obor veterinární) a Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze (obor
zootechnický). Od roku 1999 se věnuje problematice jakosti, hodnocení a zpracování živočišných produktů. Doktorandské studium pro tento obor (Vlastnosti a zpracování zemědělských materiálů a produktů) ukončila na MZLU v Brně v roce 2008. V roce 2011 pak obhájila habilitační práci na téma „Faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku
skotu“ na ZF JU a v roce 2012 byla jmenována docentkou pro obor Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat. V letech 2009 až 2012 byla za Jihočeskou univerzitu řešitelkou projektu OP VK Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sýrech, ale nezeptali jste se

Popis prezentace

Přednáška bude probíhat aktivní, diskusní formou, kde si každý účastník může připravit svůj vlastní dotaz týkající se sýrů (ale nejenom těch) a ptát se na slovo vzatého odborníka - pana inženýra Kopáčka. Kromě odpovědí na nejčastější otázky, které se v souvislosti se sýry pokládají, se pan inženýr Kopáček bude těšit především na zajímavé dotazy z publika.

Proč bych měl přijít?

Budete mít poprvé možnost zeptat se na cokoliv, co Vás o sýrech zajímá. Případně můžete slyšet odpovědi na otázky, jako je např. „Kolik mléka je potřeba na výrobu 1 kg sýra?, Jak se sýr vyrábí?, Jak lze rozeznat sýr vyrobený z kravského, kozího, ovčího nebo buvolího mléka?, Dá se určit, který z nich je nejzdravější?, Je možné pro výrobu domácího sýra použít i tzv. „krabicové mléko“?, V čem spočívají rozdíly ve vůni a chuti sýrů?, Proč je na některých sýrech černá plíseň?, nebo Jakým způsobem se vyrábí
sýry se dvěma různými plísněmi?“

Napadají Vás další otázky, na které byste rádi znali odpověď? Tak přijďte na náš popularizační workshop!

 

Lektor:

     

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Svoji profesní dráhu zahájil jako samostatný technolog a později ředitel Madety v Plané nad Lužnicí. Dnes pracuje jako předseda Českomoravského svazu mlékárenského a je rovněž prezidentem Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace. Úzce spolupracuje s Výzkumným ústavem mlékárenským a
akademickými pracovišti, zejména s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha, Mendelovou univerzitou v Brně, Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a
celou řadou středních škol. Velmi blízko má také k Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde pravidelně přednáší na téma mléko a mléčné výrobky. Je aktivní v celé řadě mezinárodních organizací – v Mezinárodní mlékařské federaci (IDF), v Evropské mlékařské asociaci (EDA), v Evropském svazu výrobců tavených sýrů ASSIFONTE. Je také členem Poradního výboru pro mléko při Evropské komisi. A především: má rád sýry ….