Okopaniny pro zdravou lidskou výživu

 středa, 26. listopad 2014 00:00
Popularizační Workshopy

Kde?

Zasedací místnost Z3, pavilon ZR

Zemědělská fakulta 1668

370 05 České Budějovice 

 

Program:

9:00 - 9:10       Úvod  
9:10 - 9:55       Potenciál minoritních okopanin ve výživě člověka  
9:55 - 10:40     Uplatnění brambor a cukrové řepy ve výživě člověka  
10.40 - 10:50   Diskuze  
10:50 - 11.00   Přestávka  
11:00 - 13:00  Ochutnávka produktů z minoritních okopanin  
13:00 - 13:10  Závěr  

Prezentace 1: Potenciál minoritních okopanin ve výživě člověka

Cílem přednášky je představit současný stav pěstování okopanin v ČR a stručný přehled členění této hospodářské skupiny plodin. Hlavní prostor je věnován čtyřem minoritním okopaninám - řepě salátové, čekance kořenové, topinamburu hlíznatému a jakonu. Budou prezentovány informace o složení bulev a hlíz a dále možnosti jejich zpracování a kuchyňského upotřebení.

Lektor: doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.
barta pracuje jako akademický pracovník na Katedře speciální produkce rostlinné ZF JU, podílí se na výuce předmětů s tématikou pěstování rostlin (zejména olejnin, luskovin  a okopanin). Výzkumně se zabývá sledováním efektů odrůdy a pěstitelských podmínek na kvalitu sklizňových produktů polních plodin zejména brambor. Dále se věnuje výzkumu bílkovin bramborových hlíz a jejich možnostem uplatnění.

Prezentace 2:  Uplatnění brambor a cukrové řepy ve výživě člověka

Přednáška má za účel připomenutí významu brambor ve výživě člověka ve formě přímého konzumu    i ve formě výrobků. Budou prezentovány informace o současné odrůdové skladbě, významu brambor s barevnou dužninou a ekologické produkci. V druhé části prezentace bude zmíněn aktuální význam cukrové řepy pro výrobu bílého cukru a bioetanolu.

Lektor: doc. Ing. Jiří Diviš, CSc.
divis

je zaměstnán jako akademický pracovník na Katedře speciální produkce rostlinné ZF JU, podílí se na výuce předmětů s tématikou pěstování rostlin (zejména brambor, cukrové řepy a kukuřice). Výzkumně se zabývá sledováním efektů odrůdy a pěstitelských podmínek na výnosové a kvalitativní parametry polních plodin zejména brambor, kukuřice a energetických plodin. Dlouhodobě se věnuje hodnocení produkce brambor z ekologického a konvenčního systému pěstování.

 Plakat_PW_okopaniny.pdf

PROGRAM_PW_okopaniny.pdf