Setkání zájemců o badatelský klub

 čtvrtek, 12. červen 2014 00:00
Rozvoj talentů

Kdy? 12. 06. 2014 od 9:00

Kde? Učebna M5, areál Zemědělské fakulty JU, Studentská 25, 37005 České Budějovice

Program:

     

9:00 – 9:15

Představení badatelského klubu

9:15 – 9:30

Představení témat k řešení pro ZŠ

9:30 – 9:45

Studium ukazatelů kvality masa

9:45 – 10:00

Témata související s jakostí potravin živočišného původu

10:00 – 10:30

Individuální pohovory zájemců s mentory BK

10:30 – 10:45

Závěr

 

Badatelský klub (BK) představuje výběrovou mimoškolní aktivitu pro zvídavé žáky a studenty s chutí dozvědět se něco více o přírodě, zemědělství a vědě. V rámci BK se vybraní žáci a studenti naučí pohybovat v opravdové výzkumné laboratoři. Vyzkouší si práci s rozdílnými přístroji a nové techniky, se kterými se v rámci běžné výuky přírodopisu a biologie nesetkají. Vysvětlíme jim, jak se zakládá pokus a jak se zachází s vědeckou literaturou. Výstupy mohou sloužit ke zpracování práce do SOČ.

Pokud máte zájem si tohle všechno vyzkoušet a zkusit dělat vědu, zúčastněte se našeho setkání zájemců o badatelský klub a staňte se našimi novými spolupracovníky.

Program:

1. Představení badatelského klubu

Bude představena koncepce badatelského klubu, jeho cíle, fungování, předpokládané výsledky a princip výběru vhodných absolventů.

Lektor:

Ing. Lenka Hanusová, Ph.D.

Ing. Lenka Hanusová, Ph.D. se narodila v roce 1979 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Zemědělskou fakultu v Českých Budějovicích se specializací na genové inženýrství a molekulární genetiku. V současné době pracuje na pozici vědecké pracovnice na katedře zootechnických a veterinárních produktů a jakosti produktů ZF JU. Její pracovní náplň tvoří především práce v laboratoři, příprava pokusů, vyhodnocování výsledků a psaní vědeckých publikací.

2. Představení témat k řešení pro ZŠ

Lektor představí tématické okruhy, kterými se budou zabývat účastníci badatelského klubu. Předvede ukázku předpokládaného výstupu z práce BK. Zodpoví individuální dotazy zájemců.

 

Lektor:

Ing. Karel Suchý, Ph.D.

Od roku 1985 jako odborný asistent na katedře rostlinné výroby, později na katedře ekologie (nyní katedře biologických disciplín). Od ledna 2007 pověřený proděkan pro pedagogickou činnost Zemědělské fakulty JU v ČB. Od ledna roku 2008 je oficiální proděkan pro pedagogickou činnost Zemědělské fakulty JU v ČB.

3. Studium ukazatelů kvality masa

Budou představena jednotlivá témata pro zájemce o studium ukazatelů kvality masa, která jsou určena zájemcům se zájmem o práci v laboratoři a možnost proniknout do tajů práce s masem a základy stanovení kvality masa.

Lektor:

Ing. Karel Beneš

Narodil se v roce 1987 v Českých Budějovicích. Vystudoval Zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V současnosti studuje doktorandské studium na katedře zootechnických a veterinárních disciplín a kvality produktů ZF JU, kde se zabývá problematikou stanovování ukazatelů kvality masa a faktorů, které ji ovlivňují.

4. Témata související s jakostí potravin živočišného původuv

Budou popsána jednotlivá témata pro studenty se zájmem o studium jakosti potravin živočišného původu, a to jak z hlediska legislativního, tak i praktického pozorování v laboratorních podmínkách. Půjde o studium nejen masa jako takového, ale i masných výrobků.

Lektor:

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

Vystudoval VŠCHT, fakultu potravinářské a biochemické technologie, obor konzervace potravin a technologie masa. Pracoval 19 let v masném průmyslu na odborných a manžerských pozicích. Disertační práci obhájil na téma obsah mastných kyselin v hovězím mase. Zaměřuje se na inovace technologií zpracování potravin a systémy kontroly hygieny HACCP, IFS, BRC.

Další informace:

Počet volných míst: 50

Prosím o přihlášení zájemců na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.